10. decembra 2020, Prezidentka SR Zuzana Čaputová

Kampaň "Zastavme násilie na ženách" 2020

Zreteľné odmietnutie násilia na ženách opätovne vyjadrila prezidentka SR Zuzana Čaputová svojou účasťou v kampani Zastavme násilie na ženách 2020. Slovenská hlava štátu takto podporila ženy zažívajúce násilie a verejne prejavila uznanie práci mimovládnych i verejných inštitúcií, ktoré sa snažia odstrániť násilie zo života žien a pomáhať im. Jej účasť v kampani je o to cennejšia, že pani prezidentka sa téme násilia na ženách venovala celý rok a najmä od vypuknutia pandémie Covid-19 zastrešovala mnohé aktivity zamerané najmä na spoluprácu vládnych a mimovládnych inštitúcií. Kampaň podporila prezidentka SR aj vysvietením prezidentského paláca na oranžovo.

Zuzana Caputova 2020

Proti násiliu na ženách sa svojou účasťou v kampani postavili aj niektoré ministerstvá. Podporu kampani vyjadril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a minister školstva, vedy výskumu a športu Branislav Gröhling spoločne s vedením ministerstva.  

Už tradične sa pridal aj primátor Bratislavy Matúš Vallo so zamestnankyňami a zamestnancami magistrátu, riaditeľky a riaditeľ kultúrnych inštitúcií hlavného mesta Bratsislava, verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová s tímom, riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva Silvia Porubänová s tímom, ako aj splnomocnenkyňa SR pre rómske komunity Andrea Bučková.

Kampaň podporila aj prvá viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová a rektorka Akadémie policajného zboru Lucia Kurilovská.

Násilie na ženách odmietli aj veľvyslankyne a veľvyslanci, pôsobiaci na Slovensku. Vďaka iniciatíve mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyne Írska, J.E. Hildegard Ó RIAIN, sa do kampane Orange the World, ktorá začína práve dnes 25. novembra, zapojilo 17 veľvyslanectiev a  zverejnili svoje fotografie s oranžovou výzvou proti násiliu.

Kampaň môžete podporiť aj vy pomocou rámiku "Zastavme násilie na ženách" na sociálnej sieti, alebo zdieľaním faktov o postavení a právach žien zažívajúcich násilie. Nemlčme!