28. februára 2015

Pomáha obetiam sexuálneho násilia: Nie znamená vždy nie

(Denník N) Dvanásťročná Lena chcela popri balete, speve a klavíri skúsiť aj divadlo. Netušila však, že pán režisér v nej nevidí len skvelú herečku a na konkurz príde sama. Milka zasa nerátala s tým, že jej na zábave čosi primiešajú do nápoja. Aj s takýmito príbehmi sa MIRKA GRÓFOVÁ stretáva v občianskom združení Nemlčme, ktoré pomáha obetiam sexuálneho násilia.

Čo môže urobiť novinár, aby o sexuálnom násilí neinformoval skreslene a urážlivo?

Udalosť by mal podať v kontexte. Často sa opomenie násilník a celá pozornosť sa sústreďuje len na obeť, hovorí sa o tom, kde bola, čo mala oblečené, či pila. Je dobré uvádzať štatistiky takýchto činov, vysvetlenie, prečo sa dejú, aké majú následky na obeť aj okolie a podobne. Tiež je dôležitý slovník. Často sa hovorí o sexuálnom škandále, pričom znásilnenie nie je sexuálny škandál. 

Tým môže byť milenka známeho politika. Tiež si treba dávať pozor na oslovených odborníkov, pretože aj medzi nimi mýty o sexuálnom zneužívaní stále pretrvávajú. Médiá tiež často spochybňujú tvrdenia obete, snažia sa nájsť veci, ktoré podľa nich nesedia. Robia prácu, ktorú má robiť polícia. Ide o akúsi falošnú objektivitu. K obeti by sa pritom mali aj pred vynesením rozsudku správať tak, akoby bola určite obeťou, a predchádzať tak druhotnému zraňovaniu. Je totiž veľká pravdepodobnosť, že ňou naozaj je. Do istej miery chápem, prečo to robia, ale dá sa informovať vyvážene aj bez zraňovania obetí.

Čítať celý článok na dennikn.sk >