14. februára 2013

EÚ tancom bojovala proti násiliu na ženách

Tancom po celom svete vyvrcholila iniciatíva boja proti násiliu páchaného na ženách a dievčatách. Zapojili sa viacerí predstavitelia inštitúcií EÚ. Hoci sa 14. február oslavoval ako sviatok zaľúbených, pre organizácie na ochranu práv žien sa tento rok niesol v znamení tanca. 

Iniciatívu s názvom „One Billion Rising“ spustilo hnutie V-Day pri, ktorého najznámejšou kampaňou sú pravdepodobne predstavenia Eve Ensler Monológy vagíny.

Podľa organizátorov malo ísť o dosiaľ najväčšiu masovú akciu na zastavenie násilia proti ženám a dievčatám v 203 krajinách, prostredníctvom ktorej upozornili na to, že každá tretia je počas svojho života znásilnená alebo zbitá. To je dohromady miliarda žien zažívajúcich násilie.

„Spojilo to koalície skupín a jednotlivcov, ktorí predtým nikdy nespolupracovali,“ uviedla zakladateľka V-Day Eve Ensler. „Skutočne verím, že tento deň zmení myslenie, paradigmu a energiu planéty…Teraz vieme, že násilie na ženách je globálny fenomén a nie je špecifický pre kultúru, národ alebo rodinu. Sme ním ovplyvnení všetci.“